Допълнителното лятно четене – резултати

В началото на лятото покрай препоръчителното/задължителното училищно четене и неминуемото посещение на библиотеки и книжарници, с дъщеря ми съставихме списък на книги за допълнително четене. Т. е. такива, които искахме да прочетем за няколкото летни месеца. Подбрахме книжките според различни критерии – лятна тематика, дългоочаквани придобивки и книги, които от дълго време са в списъка ни за четене. Ето какви са резултатите от нашите планове.


В първоначалният списък имаше шест заглавия – пет самостоятелни книги и една поредица. Ние успяхме да прочетем четири от самостоятелните книги. Всичките четохме заедно и имаме разнообразни мнения за тях.

Фаворит на дъщеря ми е класиката на Франсис Бърнет „Тайната градина”, докато моите предпочитания са за един от любимите ми автори за годината Мария Пар и нейната книга „Вафлено сърце”. „Приключенията на Лиско по море” от Борис Априлов се прие с интерес от дъщеря ми, но за мен беше особена за четене, поради силното усещане, за времето в което е писана. „Произход на видовете” на Сабина Радева, е едно прекрасно визуално издание, което от нас остана недооценено.

Едва ли са много родителите обичащи да четат и техните четящи деца, които не са запознати с „Тайната градина”. Романът на Франсис Ходжсън Бърнет е в списъка на класическите детски четива. Признавам си, аз не бях чела книгата до настоящия момент и изживях заедно с дъщеря ми удоволствието от първото прочитане. Сюжетът и героите са изключително отдалечени от нашето време, но ценностите, взаимоотношенията и преживяванията им са непреходни. Книгата предразполага към разговори с децата именно по някои от „вечните” теми – семейство, приятелство, воля, доброта, съпричастност.

Удоволствието от преживяването ни обаче беше изключително помрачено от конкретното издание, което четохме. Книгата е издадена от издателство „Smart Books” и сме я получили, участвайки в кампанията „Книги за смет”. Огорчена съм от това, че текстът изобилстваше с технически и правописни грешки, които на места дори затрудняваха прочитането и разбирането на смисъла на изреченията от първия път. Не мога да предполагам дали това са издания „втора категория”, които са били предназначени за кампанията или такива са и издания, разпространявани в книжарниците, но остава несъмненото чувство за огорчение от предлаганото качество и неразбирането на компромисът, който издателите са направили, разпространявайки книгата сред деца.

„Вафлено сърце” на Мария Пар (изд. „Изида”) е едно от най-добрите ни книжни попадения за тази година. Започнахме лятната ваканция с това четиво и то се оказа прекрасно начало. Подробните си впечатления за книгата съм споделила в тази публикация. Тук ще обобщя само, че това е идеално четиво за пораснали деца, които искат да си припомнят щуротиите на детството и за подрастващи деца, които искат да се вдъхновят за читателски и летни свободолюбиви приключения. Книгата разказва за живота на две деца в едно норвежко градче и вълнуващите преживявания, които имат. Наред с това са засегнати важни житейски въпроси – загубата на близък човек, вярата, взаимопомощта в трудни моменти.

„Приключенията на Лиско по море” от Борис Априлов (изд. „Ракета”) е сред „особените” книги, които прочетохме през тази година. Признавам си, малко ми е трудно да обясня защо. Първоначалното издание на книгата е от 1968 г. Сюжетната линия сама по себе си е увлекателна и приключенска. Главният герой на романа е едно лисиче, което по пътя на своята мечта – да види морето, среща приятели и врагове, преживява премеждия и щастливи моменти. Извън това обаче (и с уговорката, че това от дете не може да се усети) в романа натрапчиво личат противоречивите отношения между писателя и политическия режим, по времето на който е създадена книгата. Текстът изобилства от нравствено философски разсъждения и реплики на героите, които са твърде очевидни и за мен лично остават ненапълно разбрани от децата читатели.

„Произход на видовете” на Сабина Радева (изд. „Сиела”) е много красива физически книга. Изданието е адаптация за деца на еволюционната теория на Чарлз Даврин и има научно-популярен характер. Книгата би се оценила високо от дечица, които имат интерес към живота на Дарвин и най-големия труд, на който той го посвещава – да опише и докаже еволюционния произход на видовете. Текстовете са разбираеми, но на места трудно се открива връзката между отделните части и те звучат фрагментирано. Изданието е богато илюстровано, като самите илюстрации също са увлекателен източник на информация.

От нашия списък за допълнително лятно четете не успяхме да прочетем „История на Доктор Дулитъл” на Хю Лофтинг и поредицата „Сребърните делфини” на Самър Уотърс. Въпреки незавършения списък от лятото с удоволствие ще си направим такъв и за есента.

Едно мнение за “Допълнителното лятно четене – резултати

Вашият коментар