„Безнадеждни герои“

This image has an empty alt attribute; its file name is desktop1.jpg

Лято. Време за почивка и забавление за децата. И четене. Лятно четене. Следващите две книги чудесно се вписват в идеята за забавно лятно четене. Това са двете истории за „безнадеждни”-те герои на Стела Тараксон (изд. Робертино) – „Херкулес пристига” и „Ужасният капан на Хера”. Те са първите книги от поредица за деца, включваща десет издания. За сега у нас са преведени само две.


This image has an empty alt attribute; its file name is beznadezdni-geroi-herkules-pristigaa-image_5e5688895100c_1920x1920.jpeg

Странни събития се случват в дома на десетгодишният Тим Бейкър – една счупена ваза го забърква в голяма каша между две епохи. Освободен от капан, в който е бил затворен, в дома на момчето се появява древногръцкият герой Херкулес… Само че, той не е точно това, което Тим си е представял. Херкулес може и да е много силен, но му липсват умения, за да живее мирно и тихо в съвременността. Принудено от обстоятелствата, момчето се впуска в приключение, за да помогне на героя да се завърне в своето време. Херкулес пък помага на Тим да погледне отвъд собствените си възможности и да намери сили да се противопостави на гадняра в училище, който го тормози. Тим и Херкулес са обвързани с мисия – да разчетат тайно послание и героят да се завърне в Гърция. Мисията им е успешна… поне докато в стаята на Тим не се появява Хермес и момчето не се озовава в Древна Гърция.

Главната богиня Хера е изпратила Хермес да открадне вазата, в която е бил затворен Херкулес, за да я използва повторно за капан. Без да иска Тим отново се забърква в неприятности. Той попада във вихъра на изпитания са смелост, храброст и преди всичко съобразителност. Дали имено Тим не е истинският герой?

Историите на безнадеждните герои са подходящи както за млади любители на древногръцката митология, така и за непълно незапознати с нея. В сюжета им са преплетени популярни митове. Илюстрациите дават представа за външния вид и бита на древните гърци.

Дъщеря ми определи двете книги като изключително смешни. Такива са не само заради ситуациите, в които попадат героите, но и заради начинът, по който са изградени самите те. Херкулес е силен, но не е особено умен, Тезей е самовлюбен късметлия, а Персей е престарял дядка, който живее в спомени за минало величие. И не, не си мислете, че героите са иронизирани. По-скоро историите им са умело употребени, за да станат близки на децата и да ги забавляват.

Книгите имат и силен социален елемент, който дава добър пример на децата. След смъртта на баща му, Тим и майка му живеят сами. Майката работи на две места, за да поддържа семейството си и междувременно преследва мечтата си да стане писател. Тим участва в грижите за дома и е опора в трудните моменти за своята майка. Тези обстоятелства обаче са причина в училище да му лепнат прякора „Пепеляшка”. Сюжетът показва примери за това, как децата могат да се справят в подобни ситуации и предоставя възможност за разговори по темите.

Книгите са симпатично илюстрирани с графичните илюстрации от Ник Робертс.

Вашият коментар